خیلی از مدیران اذعان دارند که در سازمانهایشان، اغلب در تلاشی بیپایان برای پر کردن شکاف بین استراتژیهای تدوین شده و اجرا و دستیابی به آنها هستند. روش OKR (یا روش اهداف و نتایج کلیدی)، راهکاری است که برای حل همین مشکل به وجود آمده است. اگر در تلاش هستید تا اهداف سازمانتان را عملی کنید، OKR ها میتوانند ابزاری عالی برای شما باشند. استفاده مناسب از OKR به شما و تیمتان کمک میکند تا مهمترین موضوعاتی را که باید بر آنها تمرکز کرد مشخص کنید و کارکنان را برای دستیابی به اهداف مشترک همسو کنید. در این مقاله مهمترین نکاتی که باید در مورد مزایای OKR، تعیین و اجرای استراتژی و نحوه شروع استفاده از OKR در سازمان خود بدانید، توضیح داده شده است . پیشنهاد میکنم تا پایان این مقاله با نمایندگی سامانه پیامکی پیام رسون همراه باشید .
OKR چیست؟
روش OKR که مخفف Objectives و Key Results است، یک تکنیک و چهارچوب برنامهریزی برای تعیین اهداف سازمان به صورت دورهای و اندازهگیری پیشرفت آنهاست. این تکنیک که در سال ۱۹۷۰ توسط اندی گروو در شرکت اینتل معرفی شد، در سالهای اخیر به عنوان یک روش محبوب برای برنامهریزی استراتژیک در سازمانها تبدیل شده است. در این روش “اهداف” یا Objectives بهصورت کلی تعریف میشوند و میزان پیشرفت در دستیابی به آنها با استفاده از “نتایج کلیدی” تعیین میشود. این روش برای ایجاد انگیزه و تمرکز در تیمها بسیار مؤثر است و به اعضای تیم کمک میکند تا بر روی اهداف مهم و مشترک تمرکز کرده و از میزان پیشرفت خود مطلع شوند.
ویژگی های Objective در OKR چیست؟
برای استفاده از OKR ابتدا باید با ویژگیهای عناصر مختلف آن آشنا شوید. ابتدا به بررسی ویژگیهای Objective میپردازیم.
1- مجموعه اهدافی که سازمان سعی دارد به آنها دست پیدا کند؛ به عبارت دیگر این مجموعه اهداف، محرک اعضای مختلف مجموعه هستند!
2- ساختار کیفی و ذهنی دارند و براساس چنین شاخصهایی سنجیده میشوند.
3- هر فرد باید برای خودش در طول یک فصل یا ۳ ماه، بین ۳ تا ۵ هدف کوتاه مدت تعریف کند.
4- به خاطر داشته باشید که چشماندازهایتان را با جاهطلبی کامل انتخاب کنید.
ویژگی های Key Results در OKR چیست؟
Key Results هم مانند Objective ویژگیهای خاص خود را دارند که در موارد زیر خلاصه میشوند:
1- مشخص، واقعی و قابل اندازهگیری هستند.
2- مسیر رسیدن به Objective ها را مشخص میکنند.
3- به نوعی شاخص میزان دستیابی به Objective ها به شمار میروند.
4- کمی بوده و باید بتوانید به آنها نمره بدهید.
5- هر Objective دارای ۳ یا ۴ Key Results است که در مسیر تحقق به آنها نیاز دارد.
مزایا OKR چيست؟
مدل هدف و نتایج کلیدی (OKR) روشی قدرتمند برای بیان اهداف هر شرکت یا سازمانی است. این روش به تعیین اولویتهای اصلی، دستیابی به چشمانداز و اهداف شرکت و همچنین تشویق کارکنان به مشارکت برای رسیدن به اهداف مجموعه، کمک میکند. بااینحال شاید برایتان سوال شده باشد که چطور او کی آر علاوهبر تعیین اهداف، به دستیابی و رسیدن به هدفها نیز کمک میکند.
شما با مشخص کردن اهداف مشترک دقیق و قابلاندازهگیری، دقیقا میدانید با انجام چه کارهایی به آن هدف برسید. ازاین رو ممکن است بعد از تعیین هدف، به این نتیجه برسید که برای دسترسی به بازار هدف و گسترش فعالیتهای برندینگ به خرید سامانه پیامکی نیاز داشته باشید. در ادامه مزیتهای کلیدی این روش را به صورت کامل بیان میکنیم.
1- ایجاد تمرکز در فعالیت سازمان :
اولین مزیت روش OKR ، تمرکز بر اهداف مهم و اساسی است. برای تعیین اهداف در روش okr، باید موارد محدودی را انتخاب کنید. شما نهایتاً میتوانید ۳ هدف و چشمانداز اصلی را در نظر داشته باشید. هر هدف نیز باید ۳ تا ۵ نتیجه کلیدی داشته باشد. به همین دلیل این روش هدفگذاری، شما را مجبور به تمرکز بر اولویتهای اصلی سازمان میکند.
فرایند طراحی okr باید با این سوال که «برای ۳ الی ۶ یا ۱۲ ماه آینده شرکت، چه هدفی در اولویت قرار دارد؟» شروع شود. محدودیت زمان هدفهای مهم و فوری مجموعه شما را از هم تمایز میدهد. ازاینرو باعث میشود که اهداف با فوریت کمتر بهتعویقافتاده و اهداف فوری سریعتر به نتیجه برسند. با پایبندی به اصول روش «هدف و نتیجه کلیدی» رهبران سازمان به تیمهای خود یک قطبنما برای ارزیابی و پیشرفت کار میدهند.
2- ایجاد هماهنگی و همسویی در شرکت :
بعد از تعیین اهداف اصلی و فوری شرکت، تازه کار واقعی آغاز میشود. چهارچوب okr از فاز برنامهریزی به فاز اجرا تغییر پیدا میکند. همه افراد و اعضا سازمان، کلیه فعالیتهای روزانه خود را در راستا و هم سو با چشمانداز تعیین شده در okr به پیش میبرند. در واقع تعیین چشمانداز اصلی سازمان باعث هماهنگی بیشازپیش اعضای آن سازمان میشود؛ طبق تحقیقات Harvard Business، شرکتهایی که در آن کارمندان همسو و هماهنگ با یکدیگر پیش میروند، عملکرد آنها بیش از دوبرابر ارتقا پیدا میکند.
بهعنوان مثال طراحی و اجرای استراتژی محتوایی یکی از فعالیتهایی است که باید با توجه به اهداف و نیازهای کسبوکار انجام شود. در واقع استراتژی محتوا، برنامهریزی برای تولید محتوای ارزشمند و همراستا با اهداف کسبوکار شما است. در استراتژی محتوایی با در نظر گرفتن نیازهای بیزینس شما، برنامه هدفمندی برای تولید و انتشار محتوا تدوین میشود تا بیزینستان در مسیر رسیدن به اهداف قرار گیرد. بدون داشتن برنامهریزی هدفمند، هرگز رسیدن به مسیر موفقیت امکانپذیر نیست.
3- تعهد و مسئولیتپذیری با به کار گرفتن روش OKR در سازمان :
بعد از تمرکز و همسویی، کارکنان نسبت به رسیدن به اهداف سازمان تعهد پیدا میکنند. کارمندان شرکت توافق کردهاند که به تحقق okrهای شرکت، تعهد داشته باشند. برنامهها و منابع سازمان در راستای رسیدن به اهداف و نتایج کلیدی تنظیم میشود. تعهدات افراد باید بهصورت شفاف پیگیری و برای سایر اعضا واضح و مشخص باشد. همه اعضای سازمان باید از وضعیت دست یافتن یا نیافتن به اهداف مطلع باشند تا همسویی و شفافیت میان آنها حفظ شود.
4- پیگیری و اندازهگیری وضعیت و نتایج :
پیگیری و ردیابی مداوم اهداف و نتایج کلیدی، یکی دیگر از مزایای این روش به شمار میرود. هر هدف و نتیجه کلیدی باید از طریق معیارهایی که هنگام نوشتن مشخص شده اند، قابلاندازهگیری و ردیابی منظم باشد. این کار از خارج شدن از مسیر اهداف اصلی کمک بسزایی میکند.
با استفاده از ردیابی مداوم، میسنجید که آیا در مسیر رسیدن به هدف هستید؟ اگر خیر، به چه علت در مسیر هدف اصلی نیستید؟ ازآنجاییکه همه اعضای مجموعه باید کاملا در جریان فرایند و وضعیت پروژه قرار بگیرند، لینک فایل نتایج این بررسیهای منظم و دورهای را از طریق ارسال پیام کوتاه انبوه به کلیه افراد سازمان، در اختیار آنها قرار دهید.
نمونههای استفاده از OKR در سازمان :
هر چه قدر هم از مزایای این روش گفته شود، تا زمانی که نمونهها و نحوه استفاده عملی از OKR را ندانید، نخواهید توانست از مزایای آن استفاده کنید. نحوه استفاده از این متد هم در شرکتها و سازمانهای مختلف با توجه به نوع کسب و کار و اهداف آنها متفاوت است. بنابراین نمیتوان یک نسخه واحد برای همه سازمانها ارائه داد. اما در اینجا بعضی از نمونههای رایج نحوه استفاده از OKR را برای شما میآوریم.
OKR واحد فروش :
هدف: افزایش آگاهی از برند در میان مشتریان بالقوه تا پایان سال
نتایچ کلیدی:
۱- استفاده از ۵ بیلبورد تبلغیاتی در نقاط خاص شهر که تراکم مشتریان مورد نظر سازمان بیشتر است یا ارسال اس ام اس تبلیغاتی به مشتریان
۲- افزایش ارتباط با رسانهها تا ۲۵ مورد از جمله رپورتاژ و حضور در برنامههای تلویزیونی
۳- حضور در ۲ مورد از نمایشگاههای سالانه
۴- استفاده از تبلیغات ۱۰ اینفلوئسنر برتر در حوزه کاری سازمان
OKR تیم طراحی محصول :
هدف: آگاهی از نیازها و خواسته های مشتریان از محصول جدید
نتایچ کلیدی:
۱- نظرسنجی از ۱۰۰۰ مشتری در مورد نحوه استفاده آنها از محصول و خواستههایشان( که بهترین نمونه میتواند از طریق ارسال لینک نظر سنجی از طریق ارسال پیام کوتاه باشد . )
۲- مصاحبه با ۵۰ نفر از مشتریانی که قبل از عرضه رسمی محصول، آن را آزمایش کردهاند.
۳- تحلیل کمی و کیفی دادههای بدست آمده و مشخص کردن ۵ خواسته و نیاز کلیدی مشتریان
OKR واحد امور مالی :
هدف: جذب سرمایه گذار جدید برای دستیابی به رشد سازمان
نتایچ کلیدی:
۱- تعیین میزان مبلغ مورد نیاز شرکت برای دستیابی به اهداف رشد خود
۲- تعیین ۱۰ مورد از شرایط ضروری شرکت برای پذیرش سرمایهگذاری
۳- تماس با سرمایهگذاران بالقوه و برقراری حداقل ۱۰قرار ملاقات
۴- تعیین حداقل مبلغ جذب سرمایه و انجام آن تا مدت مشخص شده
در این مقاله، درباره این موضوع که روش OKR چیست و چه کاربردهایی دارد صحبت کردیم. اگر نگاهی دقیق به پیرامون خود بیندازید، شرکتهای بسیاری را میبینید که از نظم و هماهنگی مطلوبی برخوردار نیستند. از نظر شما مشکل دقیقا کجاست؟ شاید یکی از دلایل این مشکلات و عواقب بعدی آنها، عدم آموزش کافی در حیطههای مدیریتی و رهبری گروه باشد.
در هر صورت، اجرای روشهایی مانند OKR میتواند تا حد زیادی به برقراری هماهنگی و پیوستگی بین بخشهای مختلف یک سازمان کمک کند و روابط را بهبود ببخشد. پیشنهاد میکنیم حتما از چنین روشهایی در ساماندهی مجموعههای خود استفاده کنید و اگر سوالی در رابطه با OKR داشتید میتوانید با تیم پشتیبانی سامانه پیامکی پیام رسون تماس بگیرید تا تیم ما با صبوری کامل جوابگو سوال های شما باشند .
جهت خرید پنل اس ام اس از شیراز اس ام اس همین حالا اقدام کنید .